Kłodzki pstrąg w grudniowej scenerii, czyli festiwal kulinarnej aktywności

Sylwia Królikowska
Już po raz drugi w tym roku impreza z kłodzkim pstrągiem w roli głównej zagości w Szczytnej przy Deptaku Miejskim. Festiwal pod nazwą „Kłodzki pstrąg na naszym stole” odbędzie się w niedzielę 14 grudnia, w dzień po szczytnieńskich Adwentaliach.

Impreza stawia sobie za cel propagowanie produktu regionalnego, jakim jest pstrąg hodowany na Ziemi Kłodzkiej, promocję przepięknych miejsc Hrabstwa Kłodzkiego oraz rozwój aktywności lokalnej opartej na bogactwie naszego regionu. Publiczność będzie mogła nie tylko podziwiać kompozycje potraw z pstrąga przygotowane przez miłośników tej ryby, które oceni profesjonalne jury, ale także zakosztować specjałów przygotowanych przez lokalne stowarzyszenia, grupy kulinarne i koła gospodyń. Organizatorzy festiwalu proponują także pokazy mistrzów kulinarnych, którzy poprowadzą warsztaty dla publiczności z przyrządzania dań z pstrąga i nie tylko. Nie zabraknie quizów i konkursów dla publiczności, a na uczestników czekają cenne nagrody.\

Festiwal to także okazja dla regionalnych producentów, aby mogli zaprezentować swoje produkty i wyroby. Tym bardziej, że Ziemia Kłodzka słynie nie tylko z pstrąga ale także miodów, aronii i wielu wspaniałych i smakowitych produktów, którymi śmiało można się chwalić.

Organizatorzy zapewniają, że i tym razem nie zabraknie występów artystycznych oraz darmowych degustacji i możliwości zakupu nie tylko pstrągowych specjałów, co w przedświątecznej atmosferze wydaje się niezwykle atrakcyjne. Realizatorami tego projektu jest Stowarzyszenie Fundus Glacensis, przy współpracy z Gminą Szczytna i Stowarzyszeniem Pstrąg Kłodzki.

Darmowe przejazdy do Szczytnej z dworców PKS w dniu imprezy o godz. 12.30: z Kłodzka przez Szalejów i Polanicę oraz z Kudowy przez Lewin i Duszniki. Szczegółowe informacje na plakatach, ulotkach i na stronie www.fundusglacensis.pl . Początek imprezy o godz. 13.00. Zakończenie ok. 16.30.

Jesienny sojusznik Polaków. Dynia!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie