MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Zobacz również

Wielki sukces Koła Gospodyń Wiejskich „Jarzębina” z Sielca (ZDJĘCIA)

NOWE
Wielki sukces Koła Gospodyń Wiejskich „Jarzębina” z Sielca (ZDJĘCIA)

To warto zobaczyć w Zielonej Górze i Nowej Soli. Zachwycają się goście z Polski

To warto zobaczyć w Zielonej Górze i Nowej Soli. Zachwycają się goście z Polski

Polecamy

Bolą cię stawy? Jedz te produkty! Zobacz, co polecają specjaliści

HIT DNIA
Bolą cię stawy? Jedz te produkty! Zobacz, co polecają specjaliści

To naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja

To naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja

Julia Wieniawa i Małgorzata Rozenek w eleganckich sukniach. Idealne na letnie wesele

Julia Wieniawa i Małgorzata Rozenek w eleganckich sukniach. Idealne na letnie wesele