Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śródziemnomorska uczta frutti di mare

Katarzyna Sklepik
Krewetki na czosnkowym maśle
Krewetki na czosnkowym maśle
Apetyczne frutti di mare coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, gdyż dobrze przyrządzone kalmary, krewetki czy ośmiornice stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Jeszcze kilka lat temu niezwykłym smakiem owoców morza mogliśmy delektować się tylko podczas podróży do krajów śródziemnomorskich lub innych zakątków świata położonych nad głębokimi morzami i oceanami. Na szczęście, dziś w niemal każdym dobrym sklepie lub supermarkecie zaopatrzyć się możemy w produkty "frutti di mare".

Krewetki, homary czy kraby są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, selenu, fluoru, jodu oraz witamin z grupy B. Owoce morza stanowią doskonały zamiennik mięsa, dzięki czemu są sposobem na urozmaicenie diety, a niektóre z nich poszczycić się mogą nawet mianem afrodyzjaków. Warto wiedzieć, że tłuszcz z ryb i owoców morza różni się od tego dostarczanego z czerwonym mięsem, jest od niego zdrowszy i bardziej wartościowy. Z tego też względu nie muszą się go obawiać nawet osoby dbające o linię.

Morskie skorupiaki i mięczaki, takie jak krewetki czy kalmary, zawierają niewiele tłuszczu (poniżej 5 procent), jednak zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe i pełnowartościowe białko, bogate w aminokwasy egzogenne, odpowiadają za naszą odporność, regulują gospodarkę wodną, a przede wszystkim - są wartościowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, a zatem powinny stanowić element zbilansowanej diety.
Witaminy z grupy B, w które również obfitują owoce morza, mają z kolei dobroczynny wpływ na metabolizm i układ nerwowy oraz przeciwdziałają niedokrwistości. Regularne spożywanie owoców morza korzystnie wpływa nie tylko na funkcjonowanie serca, płuc czy wątroby, ale także na nasze samopoczucie i życiowy optymizm.

PRZEPISY

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szparagami, krewetką i ricottą

Składniki:
polędwiczki wieprzowe
makaron spaghetti
zielone szparagi
oliwki
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
krewetki
czosnek
ser ricotta
cebula
pomidory
bazylia
papryka
oliwa z oliwek

POLĘDWICZKI: Mięso rozbijamy na cienkie plastry, ricottę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, szparagi blanszujemy, krewetki oczyszczamy ze skorupek. Na rozłożony plaster mięsa kładziemy ser, krewetki i szparagi - całość rolujemy jak zrazy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy maksymalnie 15 minut w temp. 180 st. C.

MAKARON: spaghetti gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek tak, by był al dente (lekko twardy).

SOS NAPOLI: cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, następnie dodać czosnek. Potem dodać paprykę i dusić, aż papryka zmięknie. Dorzucić pokrojone pomidory i bazylię. Dusić na małym ogniu.

PODANIE: makaron mieszamy z sosem, polędwiczki kroimy na dwa większe kawałki.

Krewetki na czosnkowym maśle

Składniki:
krewetki
czosnek
masło
papryka, chilli, sól, pieprz
oliwa z oliwek
50 ml białego wytrawnego wina

Na rozgrzane na patelni oliwę z oliwek i masełko kładziemy plasterki czosnku i papryczkę chilli, po chwili dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy, aż krewetki nabiorą pomarańczowej barwy. Na zakończenie podlewamy winem, a gdy wyparuje, przyprawiamy - do smaku - solą i pieprzem. Do krewetek polanych masełkiem czosnkowym podajemy grzanki z pieczywa pszennego.

Pikantna zupa z owocami morza

Składniki:
mieszanka owoców morza
włoszczyzna jak na bulion: marchew, pietruszka, seler, por
papryka, chilli, czosnek
sól, pieprz, bazylia
50 ml białego wytrawnego wina

Mieszankę owoców morza gotujemy. Po zagotowaniu odcedzamy ją. W tym samym czasie podsmażamy na oliwie z oliwek warzywa. Podsmażone warzywa gotujemy jak na bulion, dodając do nich paprykę chilli i czosnek. Do bulionu wrzucamy owoce morza i gotujemy, dodając białe wino. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy bazylią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto