(© Fot. Daniele Joeres)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Przygotowanie ciasta zajmuje 45 minut, czas pieczenia 60-90 minut. Trzeba też ciasto ostudzić i pokryć galaretką.

Najpierw musimy upiec spód ciasta. Potrzebujemy w tym celu: 15 dag mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 10 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajo kurze, 1/4 kostki masła lub margaryny.

Mąkę mieszamy w miseczce z proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy wybite jajo i masło, wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw powoli, potem na szybkich obrotach. Uzyskaną masę wykładamy na posypaną mąką stolnicę i krótko wygniatamy w dłoniach. Jeśli ciasto zbytnio się lepi, można owinąć je w folię i włożyć na kilkanaście minut do chłodziarki.

Ciasto dzielmy: dwie trzecie rozkładamy na natłuszczonym denku formy tortowej, o średnicy 26 cm. Formę ustawiamy w pierniku, na drugim poziomie od dołu, pieczemy w temperaturze 200 stopni C, przez około 10 minut. Jeśli zastosujemy piekarnik z termoobiegiem, to pieczemy w temperaturze 180º C. Przestudzamy. Resztę ciasta roztaczamy na stolnicy na długą kiełbaskę. Tak długą, jak obwód foremki. Układamy ten rulonik na obwodzie spodu, tworząc brzeg, wysoki na około 3 cm.

Na obłożenie ciasta wykorzystamy: 3 białka jaj kurzych, 50 dag chudego twarogu, 1/2 szklanki cukru (około 12 dag), 3 żółtka jaj, 1,5 paczuszki budyniu waniliowego, 5 łyżek oleju słonecznikowego, 1/8 szklanki mleka o zawartości tłuszczu 3 proc, 2 puszki mandarynek.

Mandarynki osaczmy z zalewy na sicie. Białka jaj ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. W osobnym naczyniu wyrabiamy mikserem, na jednolitą gładką masę, twaróg z żółtkami jaj, budyniem, olejem i mlekiem. Mieszamy delikatnie z ubitymi białkami, przelewamy masę serową na upieczony spod w foremce. Można posypać warstwą wiórków migdałowych. Na wierzchu rozkładamy cząstki mandarynek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C, a 140 stopni C, z termoobiegiem.

Po wyjęciu z piekarnika, trzeba oddzielić delikatnie nożem sernik od formy, ale formy nie zdejmować, tylko pozostawić całość do dokładnego ostudzenia. Przygotować galaretkę: wziąć 1 szklanka zalewy z mandarynek, rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową. W razie gdy nie mamy jej pod ręką, radzimy wsypać 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Zalać galaretką wierzch ciasta, wstawić na kilka minut do chłodziarki, aby stężała. Umieścić serniczek na półmisku, usunąć rant formy, pokroić.

Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!