(© Fot. Tomasz Gola)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Wasze autorskie propozycje nadesłane na konkurs.

Makaron z woka

Obrać marchewkę, pokroić w słomki. Pory pokroić w krążki. Przepołowić pieczarki, skropić sokiem cytrynowym. W woku rozgrzać olej, wrzucić marchewkę i smażyć około 3-4 minut. Dodać pory i grzyby. W tym czasie makaron zalać odpowiednią (podaną na opakowaniu) ilością osolonego wrzątku i przykryć. Gdy warzywa i grzyby są już miękkie, dodać odsączone kiełki, doprawić mocno do smaku imbirem, pieprzem i solą, odrobiną soku z cytryny i sosem sojowym. Wymieszać z odsączonym makaronem i chwilę smażyć.
Karol Ludwiczak


Azjatycka zupka z makaronem

Składniki:
- wywar rosołowy, najlepiej ze skrzydełek i łapek kurzych z dodatkiem wołowiny, w ostateczności może być rosołek z kostki cielęcy, lub mieszanka smaków wołowego i np. drobiowego - ok. 1l (w wywarze można ugotować 3 średnie marchewki w plasterkach)
- grzyby shitake suszone lub inne ugotować krótko - 5 sztuk- kawałki gotowanego mięsa - 2 szklanki mięsa
- pokrojony drobno szczypiorek - około pół pęczka na 1 litr wywaru
- pokrojony drobno czosnek - 1 ząbek na 1 porcję
- imbir marynowany biały lub surowy – ok. 20-40 g na 1l wywaru

Zalewa:
- sos sojowy - 0,5-1 łyżki stołowej
- miso - 3 łyżki stołowe
- ocet ryżowy - do smaku
- makaron ryżowy (może być w ostateczności ten z zupek chińskich)

Jeżeli wywar robimy ze skrzydełek, gotujemy tak naprawdę normalny rosół, więc możemy dodać składniki, które zazwyczaj dodaje się do rosołu, czyli marchew - którą później wykorzystamy do zupy, seler, pietruszkę, por, cebulę itp. Shitake gotujemy w rosole krótko, wystarczy kilka minut. Jeżeli przegotujemy je za bardzo, staną się twarde. Makaron gotujemy według przepisu.

W osobnej misce robimy zalewę: mieszamy troszkę rosołu, sos sojowy, miso, ocet ryżowy i imbir marynowany. Jeżeli mamy imbir surowy, należy go pokroić bardzo drobno i krótko podgotować w odrobinie rosołu lub wody. Gotową zalewę dodajemy do każdej miseczki, w której będziemy podawać zupę. Wkładamy też makaron. Następnie zalewamy gorącym rosołem. Na wierzch układamy mięso, marchew, grzyby i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Laura Sawicka


Zielone spaghetti

Ugotować makaron spaghetti - al dente. Osobno przyrządzić szpinak, dodać jedną zeszkloną cebulę, trochę śmietany 18% oraz spory kawałek serka topionego, kukurydzę z puszki oraz czerwoną fasolę. Potem czosnek, pieprz, sól, zioła prowansalskie. Wymieszać wszystko na patelni i podawać jak spaghetti.
Joanna Krycka


Prosty makaron z pesto

Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- trochę oliwy
- makaron (ilość zależnie od przewidzianych porcji/osób jedzących) - spaghetti, świderki lub jakikolwiek inny
- pesto ze słoiczka (czerwone lub zielone)
- oliwki zielone lub czarne

Na patelni podgrzać niewielką ilość oliwy, dodać rozdrobniony czosnek, potem ugotowany wcześniej al dente makaron, pesto (2, 3 łyżeczki, zależnie od ilości makaronu), pokrojone lub całe oliwki. Wszystko podgrzewamy, mieszamy. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Hanna Ciemięga


Zielony makaron la pasta verde
dla 2 osób

Składniki:
- 1/2 paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego
- czosnek świeży ile kto lubi, ja dodaję 2 ząbki
- olej, 1/3 szklanki
- orzeszki ziemne solone lub piniowe, 2 łyżki
- bazylia świeża, pęczek
- parmezan, 10 dkg

Bazylię, orzeszki i czosnek lekko miksujemy w malakserze. Ser ścieramy na tarce. Połowę dodajemy do sosu, dodajemy też olej - nie przerywamy ucierania. Doprawiamy do smaku solą. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem.
Remigiusz Gawron


Makaron z brokułami - sałatka

Składniki:
- makaron kokardki 300g
- połowa brokuła
- majonez (4 łyżki)
- śmietana (2 łyżki)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Sos robimy, łącząc majonez, śmietanę, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jak wszystko ostygnie, wrzucamy do miski makaron, brokuł, polewamy sosem zrobionym z majonezu, śmietany czosnku. Mieszam, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Agnieszka Idzikowska


Danie z makaronem

Składniki:
- brokuły
- czosnek
- musztarda sarepska
- makaron tagliatelle
- ser żółty
- śmietana
- bazylia
- pomidory
- sól, pieprz

Brokuły podgotowujemy tak, aby nie były za miękkie, dodajemy 3 łyżeczki musztardy sarepskiej, sól pieprz. Ser żółty trzemy na wiórki, dodajemy śmietanę i pomidory pokrojone w pół księżyc przystrajamy bazylią oczywiście można dodać Jeszcze papryczkę chilli, makaron gotujemy według uznania.
Arkadiusz Ruciński


Zapiekanka makaronowa z brokułami

Składniki:
- 500g makaronu penne
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki
- 150 g sera
- 500 g brokuła
- 300 g mięsa (najlepiej kurczak wcześniej podsmażony z przyprawą curry)
- 2 jajka

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki, podgotować kilka minut we wrzątku, a następnie zblanszować na patelni, podsmażając jednocześnie wcześniej pokrojoną cebulkę. Paprykę pokroić w grube słupki. Ser zetrzeć. Śmietanę wraz z jajkami rozbełtać i dodać pieprz i sól. Podgrzać wcześniej przygotowane mięso. Makaron, brokuły, mięso, cebulę i paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać miksturą ze śmietany i jajek, oprószyć pieprzem i posypać serem. Piec ok. 10-15 min. w temp. 210 st. C.
Paulina Żabińska


Wstążki z pietruszką

- 300 g makaronu wstążki
- 200 g małych pomidorów
- 6 łyżek oliwy
- 5 łyżek bulionu drobiowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 małe cebule
- 2 pęczki natki pietruszki lub bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku

Makaron gotujemy al dente z 2 łyżkami oliwy w osolonej wodzie. Cebule drobno pokroić w kostkę i udusić w bulionie. Umytą natkę lub bazylię posiekać (kilka listków zostawić do dekoracji), czosnek zmiażdżyć, rozetrzeć z solą i wymieszać z cebulą oraz resztą oliwy. Pomidory pokroić w ćwiartki albo w grubsze plasterki. Sos wymieszać z odcedzonym makaronem, pieprzem i udekorowanymi plasterkami pomidorów i natką pietruszki lub bazylii.
Sławomir Strzelecki


Sałatka z makaronem i tuńczykiem

- makaron kokardki (około 1/2 opakowania)
- puszka tuńczyka w sosie
- cebula czerwona duża
- puszka kukurydzy
- ogórek kiszony
- czerwona papryka lub inna do koloru
- pieprz
- sól
- majonez

Gotujemy makaron. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wrzucamy odsączoną kukurydzę z puszki, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną drobno w paseczki czerwoną cebulkę, czerwoną lub innego koloru paprykę oraz tuńczyka wraz z sosem. Dosalamy do smaku, dodajemy pieprz i wszystko mieszamy z majonezem.
Sławomir Strzelecki


Makaron z brokułami

Składniki:
- paczka makaronu świderki
- brokuł
- cebula, czosnek
- papryka
- marchewka
- olej
- sól i pieprz

Gotujemy makaron i brokuła. Podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, po czym dodajemy ugotowany makaron, brokuła i paprykę oraz startą na grubej tarce marchewkę. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Paulina Pilarczyk


Spaghetti z sosem serowym

Składniki:
- 30 dag makaronu spaghetti
- 10 dag sera ementalera
- 5 dag sera roqueforta
- 25 dag łagodnego miękkiego sera żółtego
- łyżka przyprawy do kuchni włoskiej lub pizza spaghetti
- 10 dag masła
- szklanka słodkiej śmietany

W rondlu roztopić masło, dodać sery pokrojone w kostkę. Topić je na wolnym ogniu, dodać przyprawę, śmietanę i wymieszać. Trzymać w cieple. Ugotowany według przepisu makaron wymieszać z sosem serowym. Potrawę podawać bardzo gorącą.
Sławomir Strzelecki


Makaron z serem pleśniowym i orzechami

Składniki:
- 50 dag makaronu
- 20 dag orzechów włoskich
- 10 dag masła
- 100 ml śmietanki 12%
- opakowanie sera pleśniowego
- sól, pieprz

Gotujemy makaron (rurki lub wstążki). W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej ser pleśniowy, mieszamy aż ser się rozpuści, dodajemy sól i pieprz. Na suchej patelni podsmażamy orzechy włoskie. Wykładamy na talerz makaron, polewamy rozpuszczoną śmietanką i serem i posypujemy orzechami.
Magdalena Czernik


Makaron z kurczakiem po chińsku

- pierś z kurczaka marynowana w przyprawach chińskich i sosie sojowym
- mieszanka warzyw chińskich
- makaron chiński TaoTao

Kurczaka podsmażamy, dodajemy zamrożone warzywa, chwile dusimy, makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, wrzucamy do mięsa z warzywami. Razem podsmażamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sosem sojowym.
Aneta Sikorska


Zupa owocowa

Owoce (świeże lub mrożone) gotujemy w ok. 2 litrach wody, w niewielkiej ilości wody w innym naczyniu rozpuszczamy kisiel, dodajemy do owoców i doprowadzamy wszystko do wrzenia, następnie zabielamy śmietaną bądź jogurtem, jak kto woli. Do smaku można doprawić cukrem i oczywiście podawać z makaronem.
Agata Czapla


Makaron z groszkiem

Składniki :
- 50 dag ugotowanego makaronu (np. rurki)
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 słoiczka majonezu
- 1/2 puszki groszku
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz

Połączyć makaron z podsmażonym, pokrojonym w kostkę kurczakiem, groszkiem, wyciśniętym czosnkiem, natką pietruszki i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Serwować na zimno.
Jolanta Szelkiewicz


Sałatka brokułowa

Składniki:
- różyczki z połowy brokuła
- 1 szklanka makaronu (najlepiej świderki)
- po ćwiartce papryki czerwonej i żółtej
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- ser żółty
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- przyprawy do smaku

Różyczki brokuła gotujemy kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, czekamy aż ostygnie. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy, by zrobił się chłodny. Paprykę i ser żółty kroimy w kostkę, pomidorki w ćwiartki. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez i jogurt (ilość zależy od preferencji), przyprawy do smaku, mieszamy, by składniki się połączyły.
Sonia Raczek


Makaron pomidorowo-cebulowy

Składniki:
- paczka makaronu świderki lub kokardki
- cebula
- pomidory świeże
- pomidory suszone
- 1 saszetka francuskiej zupy cebulowej
- 1 gorący kubek serowy
- 250 ml śmietanki 18%
- żółty ser

Ugotować makaron al dente. Podsmażyć cebulę na maśle aż się zeszkli. Pokroić na kawałki świeże i suszone pomidory. Wymieszać śmietankę z zupą cebulową i serową. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu w naczyniu żaroodpornym, na to dodać trochę wymieszanej śmietanki, podsmażonej cebuli, pomidorów. Położyć drugą warstwę makaronu i zrobić to samo. Na wierzch położyć plasterki sera i zapiekać w piekarniku przez ok. 15 min.
Paweł Guziałek


Sałatka owocowa z makaronem

Dla osób odchudzających się, świetną alternatywą dla nudnego posiłku obiadowego będzie danie przygotowane na bazie owoców i makaronu ryżowego, który jest dużo zdrowszy niż jego tradycyjna odmiana. Przygotowując taki posiłek, można wykorzystać: truskawki, maliny, banany oraz kiwi. Całość należy zalać jogurtem naturalnym lub mlekiem kokosowym. Aby nieco ograniczyć kaloryczność posiłku, zamiast cukru znacznie lepiej jest dodać do dania fruktozę. Taką pyszną i bogatą w witaminy przekąskę można udekorować pokruszonymi orzechami lub migdałami. Dobrym pomysłem jest także dodanie do takiej owocowej sałatki garści otrąb żytnich, które są cennym źródłem błonnika.
Agnieszka Drozdowska


Makaron z chilli

Składniki:
- makaron spaghetti (ilość na ok. 2 porcje)
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz do smaku

Ugotować makaron. Na patelni zeszklić drobno posiekany czosnek i drobno pokrojoną paprykę. Smażyć krótko, żeby się nie przypaliło. Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Sól i pieprz wg uznania. Na wierzch można posypać startym parmezanem lub żółtym serem. Proporcje czosnku i papryki można zmieniać wg uznania.
Emilia Graczyk


Makaron po studencku

Składniki
- 250 g makaronu
- 2 parówki
- 1 cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- kawałek sera żółtego
- keczup

Makaron ugotować. Cebulę obrać i posiekać, następnie podsmażyć na patelni. Gdy się lekko zrumieni, dodać pokrojone w plasterki parówki, usmażyć na złocisty kolor. Dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać i dodać do makaronu. Posypać startym serem i polać keczupem - według uznania.
Monika Rysiowska


Makaron czosnkowo-pomidorowy

- makaron (kokardki lub rurki)
- 1-2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- pomidory suszone
- tarty żółty ser
- bazylia
- koperek

Makaron gotujemy, następnie dodajemy puszkę pomidorów i pokrojone suszone pomidory, zgnieciony czosnek oraz posiekane zioła. Mieszamy i gotujemy chwilkę na małym ogniu. Na końcu posypujemy tartym serem.
Marta Dawidowicz


Zapiekanka

Gotuję makaron, najczęściej świderki, al dente. Wykładam do żaroodpornego naczynia. Na makaron układam małe pulpeciki (mięso z indyka z przyprawami: sól, pieprz, kostki Knorr czosnkowa i cebulowa, mieszam, dodaję jajko i formuję małe kuleczki, które gotuję w bulionie), na pulpeciki układam sparzonego brokuła. To posypuję żółtym tartym i zapiekam w piekarniki jakieś 45 minut Czasem brokuła zastępuję kalafiorem, a oprócz tego robię jeszcze sos beszamelowy - jest pyszniej, ale i kaloryczniej.
Magda Sewastianowicz


Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z pesto

Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- mały słoiczek pesto
- mała śmietana 18%
- makaron

Opłukaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, chwilę dusimy. Dodajemy pesto, mieszamy cały czas trzymając wszystko na małym ogniu. Po chwili dodajemy śmietanę i nadal dusimy cały czas mieszając, żeby śmietana się nie zwarzyła. Mieszamy wszystko na małym ogniu, aż uzyskamy jednolity sos. Na talerzu układamy makaron (dowolny, wedle upodobań - może być spaghetti, może być farfalle, conchiglioni), nakładamy kurczaka w sosie, dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Marcin Radziuk


Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki:
- makaron kokardki (ilość zależna od ilości osób - średnio koło 1/2 opakowania)
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- cebula czerwona duża
- puszka kukurydzy
- ogórek kiszony
- czerwona papryka
- pieprz
- sól
- majonez

Gotujemy makaron i przestudzamy. Wrzucamy do niego odsączoną kukurydzę z puszki, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną drobno w paseczki czerwoną cebulkę, czerwoną lub innego koloru paprykę, tuńczyka wraz z sosem. Dosalamy do smaku, dodajemy pieprz i wszystko mieszamy z majonezem.
Sławomir Strzelecki


Ekspresowy na makaron

Składniki:
- makaron spaghetti lub jakikolwiek inny
- puszka tuńczyka w oleju
- puszka kukurydzy
- oliwki
- kapary

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do rondelka wrzucamy tuńczyka (łącznie z olejem), kukurydzę, pokrojone oliwki i kapary (dwa ostatnie składniki dajemy na oko). Zagrzewamy wszystko razem. Jak ktoś lubi pikantnie to można dorzucić papryczkę chilli. Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, zawartość rondelka na makaron.
Dominika Wasinkiewicz


Makaron z lazurem i parmezanem

Składniki:
- makaron
- suszone pomidory z oleju
- oliwa z suszonych pomidorów
- czosnek
- zioła prowansalskie (suszone choć polecam też świeżą bazylię i tymianek)
- ser lazur
- parmezan
- keczup lub sos pomidorowy

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z pomidorów. Na rozgrzana oliwę wrzucamy pokrojone w paski pomidory i pokrojony w kosteczkę czosnek - podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ugotowany makaron wrzucamy do pomidorów na patelni i posypujemy jeszcze trochę przyprawami i podsmażamy wszystko razem, mieszając z odrobina keczupu. Wykładamy na talerz, posypujemy kostkami sera lazur, ziołami i startym parmezanem.
Dominika Wasinkiewicz


Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!