Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mała Italia w sercu Kłodzka. Znasz Osteria Vulcano Buono?

Damian Bednarz
Damian Bednarz
Damian Bednarz
Przekraczając próg Osteria Vulcano Buono, od samego początku przenosimy się w słoneczne rejony Neapolu. Uśmiechnięte twarze obsługi i ciepłe usposobienie właściciela sprawia, że od razu można poczuć się swojsko, a zapach świeżych ziół dodaje pewności, że jedzenie będzie bardzo dobre. Śmiało można napisać, że restauracja znajdująca się przy ulicy Daszyńskiego w Kłodzku, to taka mała Italia.

Powstała w 2016 roku jako pierwsza i jedyna w regionie, prawdziwa włoska kuchnia. Jej właścicielem jest pochodzący z okolic Neapolu Emanuele Guarnieri. Do Polski trafił dzięki swojemu koledze, z którym postanowił otworzyć wspólną restaurację we Wrocławiu.

- Kiedy przyjechałem pierwszy raz do Polski, była tu zima. Na termometrach było minus 13 stopni. Na szczęście jestem z tych, co się szybko dostosowują do nowej sytuacji - wspomina swój pierwszy raz w Polsce, Emenuele Guarnieri. Dodaje także, że jego pierwsze wrażenie w naszym kraju nieco odbiegało od tego, co mówi się o Polakach we Włoszech. I to odbiegało pozytywnie!

Kiedy wspólny biznes upadł, zdecydował się samemu otworzyć restaurację. I tak właśnie trafił do Kłodzka. Obecny lokal znalazła ówczesna żona Emenuela, która pochodzi z tych rejonów. Jak wspomina Emenuele, kiedy zobaczył lokal, zakochał się w nim od pierwszego wejrzenia.

Co ciekawe, większość produktów, z których przygotowywane są potrawy w Osteria Vulcano Buono, sprowadzanych jest bezpośrednio z Włoch, z regionu Kampanii, skąd pochodzi Emanuele. I właśnie te produkty są kluczem do tego, że jedzenie ma swój niepowtarzalny smak. Ze słonecznej Italii przyjeżdża do nas chociażby mozzarella z mleka bawolicy, która ma swoje korzenie w rodzinnym mieście Emenuela, Battipaglii. Stamtąd też przyjeżdżają oliwy, a także makaron, który wytwarzany jest w małej, rodzinnej firmie.

- Niektórych produktów nie można kupić w Polsce. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się zamawiać je we Włoszech -mówi Emanuele Guarnieri. Każdy, kto przyjdzie do Osteria Vulcano Buono, może spróbować także włoskiego piwa, wody czy soków. Vulcano Buono po włosku oznacza „dobry wulkan” i tak śmiało można nazwać właściciela restauracji.

Oprócz makaronu, można tam zjeść oczywiście tradycyjną, podawaną na chrupiącym cieście, włoską pizzę, a także schab, który jest podawany nieco inaczej niż ten, który zjeść można w niedzielny obiad. Jednak pamiętajcie, żeby w tej restauracji nie prosić o sos czosnkowy ani ketchup. Zamiast tego pizzę polać możecie oliwą. Jest to ciekawe urozmaicenie, które jeszcze bardziej pozwala wczuć się we włoski klimat.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Mała Italia w sercu Kłodzka. Znasz Osteria Vulcano Buono? - Kłodzko Nasze Miasto

Wróć na dusznikizdroj.naszemiasto.pl Nasze Miasto