Powstała w 2016 roku jako pierwsza i jedyna w regionie, prawdziwa włoska kuchnia. Jej właścicielem jest pochodzący z okolic Neapolu Emanuele Guarnieri. Do Polski trafił dzięki swojemu koledze, z którym postanowił otworzyć wspólną restaurację we Wrocławiu.
- Kiedy przyjechałem pierwszy raz do Polski, była tu zima. Na termometrach było minus 13 stopni. Na szczęście jestem z tych, co się szybko dostosowują do nowej sytuacji - wspomina swój pierwszy raz w Polsce, Emenuele Guarnieri. Dodaje także, że jego pierwsze wrażenie w naszym kraju nieco odbiegało od tego, co mówi się o Polakach we Włoszech. I to odbiegało pozytywnie!
Kiedy wspólny biznes upadł, zdecydował się samemu otworzyć restaurację. I tak właśnie trafił do Kłodzka. Obecny lokal znalazła ówczesna żona Emenuela, która pochodzi z tych rejonów. Jak wspomina Emenuele, kiedy zobaczył lokal, zakochał się w nim od pierwszego wejrzenia.
Co ciekawe, większość produktów, z których przygotowywane są potrawy w Osteria Vulcano Buono, sprowadzanych jest bezpośrednio z Włoch, z regionu Kampanii, skąd pochodzi Emanuele. I właśnie te produkty są kluczem do tego, że jedzenie ma swój niepowtarzalny smak. Ze słonecznej Italii przyjeżdża do nas chociażby mozzarella z mleka bawolicy, która ma swoje korzenie w rodzinnym mieście Emenuela, Battipaglii. Stamtąd też przyjeżdżają oliwy, a także makaron, który wytwarzany jest w małej, rodzinnej firmie.
- Niektórych produktów nie można kupić w Polsce. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się zamawiać je we Włoszech -mówi Emanuele Guarnieri. Każdy, kto przyjdzie do Osteria Vulcano Buono, może spróbować także włoskiego piwa, wody czy soków. Vulcano Buono po włosku oznacza „dobry wulkan” i tak śmiało można nazwać właściciela restauracji.
Oprócz makaronu, można tam zjeść oczywiście tradycyjną, podawaną na chrupiącym cieście, włoską pizzę, a także schab, który jest podawany nieco inaczej niż ten, który zjeść można w niedzielny obiad. Jednak pamiętajcie, żeby w tej restauracji nie prosić o sos czosnkowy ani ketchup. Zamiast tego pizzę polać możecie oliwą. Jest to ciekawe urozmaicenie, które jeszcze bardziej pozwala wczuć się we włoski klimat.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?