Składniki:
6 jajek
1 kostka masła (margaryny)
1 szklanka cukru ( można zwiększyć pół szklanki jeśli ktoś lubi b. słodko)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zapachu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 kisiel wiśniowy (można dodać barwnik spożywczy - efekt wizualny będzie ciekawszy)
2 łyżki suchego maku
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie ucieramy masło z cukrem, dodajemy zapach (lub cukier waniliowy) i żółtka (białka należy oddzielić od żółtek), mąkę na przemian z olejem. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie wszystko mieszamy.
Całość dzielimy na cztery części. Do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do czwartej kakao.
Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Warstwami wylewamy ciasto. Najpierw część z budyniem, potem z kisielem, na to ciasto z makiem, a na sam koniec z kakaem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza około 50 minut.
Po upieczeniu wierzch polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest smaczne, a poza tym przyciąga kształtem i kolorami.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?