(© Ewa Krzysiak)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Z polewą czekoladową bądź posypana cukrem pudrem.

Ciasto:

Składniki:
8 jaj
30 dag mąki
30 dag cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, etapami dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 3/4 masy wylewamy do foremki (najlepiej podłużnej). Do pozostałej części dodajemy kakao, lekko mieszamy i wylewamy na ciasto białe.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 do 50 minut.


Polewa czekoladowa
Składniki:
1/3 kostki margaryny lub masła
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki rozpuścić i chwilę pogotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Polać babkę.

Kto nie lubi babki z polewą, wierzch może posypać cukrem pudrem.

Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!