Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Babka kolorowa - przepis

Ewa Krzysiak
Ewa Krzysiak
Z polewą czekoladową bądź posypana cukrem pudrem.

Ciasto:

Składniki:
8 jaj
30 dag mąki
30 dag cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, etapami dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 3/4 masy wylewamy do foremki (najlepiej podłużnej). Do pozostałej części dodajemy kakao, lekko mieszamy i wylewamy na ciasto białe.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 do 50 minut.

Polewa czekoladowa
Składniki:
1/3 kostki margaryny lub masła
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżka wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki rozpuścić i chwilę pogotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Polać babkę.

Kto nie lubi babki z polewą, wierzch może posypać cukrem pudrem.

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto