Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ajntopf, czyli jeden garnek

KZ
Gęsta zupa jarzynowa, którą gospodynie podają zwykle jako obiad jednodaniowy, nazywana jest "ajntopf". Jak ją ugotować?

Składniki:

4 ziemniaki
ćwiartka włoskiej kapusty
pół kalafiora
100 g zielonego groszku
100 g fasolki szparagowej
włoszczyzna
kalarepa
koperek
natka pietruszki
sól, pieprz
szklanka mleka
2 żółtka

Warzywa trzeba umyć i oczyścić. Marchew, seler, kalarepę, por i pietruszkę pokroić w paseczki, ziemniaki i fasolkę szparagową - w kosteczkę, kalafior podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem, na koniec dodać poszatkowaną kapustę włoską i groszek. Podprawić maką rozmieszaną z 1/8 l mleka i zagotować. Doprawić. Dodać resztę mleka zmieszaną z żółtkami, masłem, koperkiem i pietruszką

Opr. Daniel Szafruga

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto