Gęsta zupa jarzynowa, którą gospodynie podają zwykle jako obiad jednodaniowy, nazywana jest "ajntopf". Jak ją ugotować?

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Składniki:

4 ziemniaki
ćwiartka włoskiej kapusty
pół kalafiora
100 g zielonego groszku
100 g fasolki szparagowej
włoszczyzna
kalarepa
koperek
natka pietruszki
sól, pieprz
szklanka mleka
2 żółtka

Warzywa trzeba umyć i oczyścić. Marchew, seler, kalarepę, por i pietruszkę pokroić w paseczki, ziemniaki i fasolkę szparagową - w kosteczkę, kalafior podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem, na koniec dodać poszatkowaną kapustę włoską i groszek. Podprawić maką rozmieszaną z 1/8 l mleka i zagotować. Doprawić. Dodać resztę mleka zmieszaną z żółtkami, masłem, koperkiem i pietruszką

Opr. Daniel Szafruga



Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!